Deze site maakt gebruik van JavaScript. Instructies om JavaScript in te schakelen, vindt u hier.

STAP-subsidie

STAP Budget: Start jouw studie voor scholing en ontwikkeling met €1000 subsidie

Ben jij werkend of werkzoekend en wil je jouw positie op de arbeidsmarkt versterken? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Met het STAP-budget kun je tot €1000,00 subsidie aanvragen per  jaar. Op deze manier kun jij grotendeels kosteloos studeren bij IPOL BV.

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. De overheid heeft het STAP-budget in het leven geroepen om scholing en ontwikkeling te stimuleren. Vanaf 2022 kun je hier gebruik van maken als je werkend of werkzoekend ben. Op deze manier kun je meegroeien in je werk, carrière kansen vergroten of omscholen naar een andere arbeidssector. Het STAP-budget is een €1000,00 jaarlijkse gift van de overheid. Aanvragen kan tijdens een van de aanvraagrondes via https://www.stapuwv.nl/. Een stap aanmeldingbewijs is hiervoor verplicht en ontvang je na je voorlopige inschrijving bij IPOL BV.

Wat zijn de STAP voorwaarden?

Subsidie op tijd aanvragen!

Per jaar worden er door de overheid ongeveer 250.000+- opleidingen toegekend via het STAP-budget. Deze zijn verdeeld over 5 aanvraag termijnen. Wanneer het budget op is van de aanvraag termijn dan zul je moeten wachten tot de volgende ronde. Wees er dus snel bij want als het op is is het op.
Zorg dus dat je aanvraag op tijd is gedaan bij IPOL BV, zodat wij bij de start van de nieuwe aanvraagronde het STAP-budget kunnen aanvragen bij het UWV.

Wanneer start de STAP-aanmeldronde?

In het schema houden we rekening met 1 maand verwerkingstijd bij het UWV. De doorgehaalde data zijn niet meer beschikbaar, het budget is hier op.

Datum aanvraag STAP budget Eerst mogelijke startdatum van je opleiding Uiterste startdatum van je opleiding
3 juli - 3 september 2023 31 juli 2023 2 oktober 2023
4 september - 31 oktober 2023 2 oktober 2023 3 december 2023
1 november - 31 december 2023 29 november 2023 31 januari 2023

 

Hoe meld je je aan?

  1. Zoek een opleiding die bij jou past en meld je aan via het STAP-aanmeldbewijs. Je ontvangt het aanmeldbewijs in je email.
  2. Wanneer je het aanmeldbewijs ontvangen hebt, dien je dit in via de website van het UWV (stapuwv.nl) om het STAP-budget aan te vragen. Doe het snel want er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar!
  3. Als je aanvraag goedgekeurd is dan krijg je automatisch bericht. Wij krijgen dat bericht ook. Gefeliciteerd! Jij hoeft niets meer door te geven aan IPOL BV. Wij leveren de informatie aan wanneer je STAP-opleiding definitief is goedgekeurd.

Voortgangseis

Natuurlijk hangt er een studievoortgangseis aan het STAP-budget. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat je actief met de opleiding bezig bent. Dit kun je aantonen door een diploma, certificaat of een bewijs dat je ten minste 80% aanwezig bent geweest tijdens de cursus. Wanneer je niet voldoende aanwezig bent geweest of de opleiding niet afmaakt ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de opleiding.
Wanneer voldoe je aan de voortgangseis van STAP?

  1. Bij het behalen van een diploma of certificaat.
  2. Of een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van ten minste 80%.

Mijn aanvraag is goedgekeurd

Super mooi! Wij zijn heel blij voor je en gaan direct voor je aan het werk. Wij krijgen automatisch een bericht als je STAP-budget is goedgekeurd. Je ontvangt een bericht van ons als je inschrijving definitief is goedgekeurd. Vanaf dat moment is de stap naar ontwikkeling begonnen!

Mijn aanvraag is afgekeurd

Als je aanvraag afgekeurd wordt is er niets aan de hand. Je zit nergens aan vast. We maken je inschrijving pas definitief als het STAP-budget is toegekend.
Is het budget op voor een tijdvak, dan kun je in het volgende tijdvak gewoon weer opnieuw aanmelden bij het UWV. Wel moet de startdatum op het STAP-aanmeldbewijs dan worden gewijzigd. Dit kun je doen via de mail (of formulier via de website)

Waarom is STAP in het leven geroepen?

Voorheen kon je scholingskosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Omdat dit systeem niet voor iedereen rechtvaardig was, is hier sinds 1 januari 2022 een eind aan gekomen. Hiervoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Met deze STAP-budget regeling is het een stuk makkelijker voor iedereen om een opleiding of cursus te beginnen en zich te blijven ontwikkelen.
Bij IPOL BV staan wij altijd voor je klaar. Laat het ons weten als jouw opleiding erbij zit via het STAP-budget.

Veel gestelde vragen

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een opleidingsbudget van de rijksoverheid van maximaal €1000,00 die je kunt aanvragen voor het volgen van scholing en ontwikkeling.

Het STAP-budget is op. Wat nu?

Het STAP budget wordt in 2022 in 5 tijdvakken vrijgegeven; iedere 2 maanden is er een nieuwe aanvraagmogelijkheid. Voor de STAP-subsidie geldt dus; wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Als het STAP-budget op is voor het tijdvak waarin je het aanvraagt, dan kun je geen STAP-aanvraag meer doen bij het UWV.

Hoe schrijf ik me in voor een opleiding met het STAP-budget?

Je schrijft je in op de website van de opleider. Kijk daar of een opleiding geschikt is om STAP-budget aan te vragen. Geef bij je inschrijving aan gebruik te willen maken van het STAP-budget. Daarna ontvang je van de opleider het STAP aanmeldingsbewijs per e-mail. Dit bewijs heb je nodig om STAP-budget aan te vragen.

Ik ben al begonnen met een opleiding. Kan ik daarvoor alsnog STAP aanvragen?

Nee, helaas. STAP-budget vraag je aan voordat je met een opleiding bent gestart. Je mag pas starten nadat het STAP-budget aan jou is toegekend.

Hoeveel subsidie krijg je bij het STAP-budget?

Er is per persoon per jaar een maximaal budget beschikbaar van € 1000,00.

Voor wie is het STAP-budget?

De STAP-subsidie is voor werkenden (werknemers, ondernemers en zzp’ers) en werkzoekenden die zich willen ontwikkelen om zo goed inzetbaar te blijven op de markt. Het STAP-budget kan ook worden ingezet voor bijscholing of omscholing.
www.stapuwv.nl/p/voorportaal

Waarom moet ik bij UWV mijn STAP-budget aanvragen?

Ongeacht of je nu met UWV te maken hebt, moet iedereen gebruikmaken van het www.stapuwv.nl/p/voorportaal van UWV voor het aanvragen van het STAP-budget. UWV verzorgt de financiële afhandeling en maakt het toegekende STAP-budget over aan de opleidingsinstantie.

Wat gebeurt er als de opleiding meer kost dan € 1000,-?

Dan ontvang je, nadat de STAP-aanvraag is goedgekeurd, de restant-factuur van de opleider.

Welke kosten worden niet vergoed vanuit het STAP-budget?

Het STAP-budget is per kalenderjaar bestemd voor één STAP-opleiding. Hiervoor is een budget van € 1000,- beschikbaar. Is je opleiding duurder dan € 1000,00? Dan betaal je de rest zelf. Inschrijfkosten en arrangementskosten worden niet vanuit het STAP-budget vergoed.

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

De STAP-subsidie vraag je aan via het STAP-portaal van UWV*. Je hebt voor de aanvraag een STAP-aanmeldingsbewijs nodig.
Dit bewijs ontvang je nadat je je hebt ingeschreven bij een voor STAP-budget geschikte opleiding. Na de inschrijving ontvang je van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs via e-mail. Met dit bewijs doe je je aanvraag in het STAP-portaal van het UWV. Je logt hiervoor in met je DigiD.
*Iedereen moet hiervoor naar het UWV, ook als je werk hebt of zelfstandige bent.

Ik heb een uitkering, kom ik dan ook in aanmerking voor STAP-budget?

Om in aanmerking te komen voor STAP-budget maakt het niet uit of je wel of geen uitkering van UWV (WAO/WIA, Wajong, WW etc.) ontvangt. Voorwaarde om STAP-budget te ontvangen is dat je een link met de Nederlandse arbeidsmarkt hebt. Dat betekent dat je tussen de 18 jaar en AOW-gerechtigde leeftijd moet zijn en in de afgelopen twee jaar in Nederland hebt gewerkt, een uitkering hebt ontvangen of bij een gemeente ingeschreven hebt gestaan. Ook moet je (of je partner) de Nederlandse nationaliteit of een andere Europese nationaliteit bezitten.

Hoe vaak kan ik het STAP-budget aanvragen?

Je krijgt maximaal één keer per jaar het STAP-budget toegekend.

Wat is het STAP-aanmeldingsbewijs?

Een STAP-aanmeldingsbewijs is een pdf die je ontvangt nadat je je hebt ingeschreven voor een opleiding. Het STAP-aanmeldingsbewijs heb je nodig om STAP-budget aan te vragen. Op het STAP-aanmeldingsbewijs staat o.a. een inschrijfnummer en de einddatum van de opleiding.

Wanneer ontvang ik het STAP-aanmeldingsbewijs van mijn opleider?

Zodra je inschrijving is verwerkt, ontvang je (binnen een paar dagen) het STAP-aanmeldingsbewijs van je opleider in je e-mail.

Mijn opleiding heeft een toelatingsprocedure. Wat nu?

In dat geval wordt eerst vastgesteld door de opleider of je toegelaten kan worden tot de opleiding. Hoe dit in zijn werk gaat en hoe lang dit proces duurt, verschilt per opleider. Daarna ontvang je het STAP-aanmeldingsbewijs.

Hoe wordt de subsidieaanvraag toegekend?

Het scholingsbudget wordt toegekend door het UWV en direct betaald aan de opleider.

Hoe lang duurt het voordat mijn subsidieaanvraag wordt toegekend?

Het UWV kan in uitzonderingsgevallen tot 4 weken nodig hebben om het opleidingsbudget goed te keuren. Het STAP-budget moet zijn toegekend voordat de opleiding is gestart, dus houd hier rekening mee. Deze termijn geldt vanaf jouw aanvraagdatum bij UWV.

Wanneer wordt het STAP-budget uitbetaald?

Zodra de aanvraag is goedgekeurd door UWV, wordt de subsidie rechtstreeks aan de opleider betaald. De opleider brengt een eventueel resterend bedrag in rekening bij jou.

Mijn STAP-aanvraag is afgewezen. Wat nu?

Een afwijzing kan een aantal redenen hebben:

  1. Je voldoet niet aan de STAP-budget voorwaarden;
  2. Je scholing start niet binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin je het STAP-budget hebt aangevraagd;
  3. Het budget in het desbetreffende tijdvak is op.

Let op: alleen jij wordt geïnformeerd over het feit dat het STAP-budget niet wordt toegekend. Neem contact op met de opleider om de opleider op de hoogte te stellen.

Kan de opleider zien dat mijn aanvraag is afgewezen?

Nee. De opleider ontvangt alleen bericht als het UWV je aanvraag heeft toegekend.

Kan ik kosteloos annuleren?

Voor het annuleren van een inschrijving (met of zonder toegekend STAP-budget) gelden de normale annuleringsvoorwaarden, zoals opgenomen in de algemene voorwaarden van de opleider.
Geen STAP-budget toegekend gekregen? We raden aan om direct contact op te nemen met de opleider waar je bent ingeschreven, vraag naar de annuleringsvoorwaarden.

Een STAP-subsidie aanvragen

Ik ben al begonnen met een opleiding. Kom ik alsnog in aanmerking voor het STAP-budget?

Nee, helaas. STAP-budget vraag je aan voordat je met een opleiding bent gestart. Je mag pas starten nadat het STAP-budget aan jou is toegekend.

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

De Overheid wil voorkomen dat het 'subsidiepotje' in één keer op raakt en heeft het beschikbare budget evenredig verdeeld per jaar. Iedere twee maanden is er een nieuwe aanvraag mogelijkheid, startende op 1 maart 2022. Is het STAP-budget op? Dan wacht je tot de volgende aanvraagtijdvak weer opent.

Daarnaast zijn er extra voorwaarden voor studies met een startdatum*:

*Je scholing mag pas starten nadat je aanvraag is goedgekeurd. Het UWV heeft maximaal 4 weken nodig om jouw aanvraag goed te keuren. Dit geldt alleen voor studies met een startdatum. E-learning, bijvoorbeeld, is uitgezonderd.

Aan wie wordt het STAP-budget uitbetaald?

Het STAP-budget wordt rechtstreeks door het UWV aan de opleider betaald.

Is het STAP-budget fiscaal aftrekbaar?

De STAP-subsidie 2022 vervangt de fiscale aftrek studiekosten. Deze is per 1 januari 2022 komen te vervallen.
Je hoeft dus niet meer eerst de studiekosten zelf voor te schieten om dit geld later via de Belastingdienst terug te krijgen.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget wanneer mijn werkgever of een andere derde partij meebetaalt?

Ja. Betaalt je werkgever de overige kosten? Overleg dan even hoe je deze kosten gaat ontvangen en hoe het praktisch in zijn werk gaat. Dit kan per werkgever verschillen.

Er gaat iets mis met mijn STAP-budget aanvraag bij het UWV. Wat nu?

Het UWV heeft een speciale STAP-budget website opgericht, maar deze geeft problemen vanwege de populariteit met name op de eerste dag van een nieuw aanvraagtijdvak. Helaas kunnen wij daar verder niets mee, of aan doen, tot onze spijt. Je kunt UWV bellen: 088-898 9294 (lokaal tarief - belkosten zijn afhankelijk van uw telefoonaanbieder). Ze zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Houd het eigen Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Zij kunnen je dan sneller helpen. Als het helemaal misgaat, kun je een klacht indienen via stapuwv.nl/klacht.

Kun je het STAP-budget combineren met andere vergoedingen?

Om dubbele financiering voor scholingskosten te voorkomen, hebben mensen die andere vergoedingen ontvangen (zoals studiefinanciering of tegemoetkoming schoolkosten), geen recht op de STAP-subsidie.
Uitgezonderd zijn daarbij studenten onder de 30 jaar: zij kunnen geen STAP-subsidie aanvragen voor een cursus of opleiding van OCW-erkende opleiders, maar kunnen wel blijven werken aan hun ontwikkeling en scholing. Zij kunnen kiezen uit het aanbod ‘post-initieel onderwijs’, waarbij cursussen, trainingen en opleidingen bij private opleiders met STAP-subsidie gevolgd kunnen worden.
Ontvang je de subsidieregeling lerarenbeurs of een studievoorschot-voucher, dan heb je alleen recht op STAP-budget als de kosten voor de scholing hoger zijn dan de subsidie die je al ontvangt.

Kan ik contact opnemen met vragen over het STAP-budget?

Mail met info@ipol.nl of bel naar: 010-2999426 maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur
https://www.stapuwv.nl/p/voorportaal
https://www.stapuwv.nl/login